Διορισμοί: Η άλλη όψη της καρεκλολαγνείας

Γράφει η Φωτεινή Λεντάκη **

Και πως να μην βλέπουμε μέρα με την μέρα να μεγαλώνει το χάσμα ανάμεσα στην δυνατότητα της χώρας να ανακάμψει και τις δυνατότητες αυτής της κυβέρνησης να κυβερνήσει επ’ ωφελεία αυτού του λαού! 

Η επίδοση της κυβέρνησης στους διορισμούς, που άρχισε ευθύς αμέσως με την μετάβασή τους στην εξουσία και δεν σταμάτησε ούτε μέρα μέχρι σήμερα, φάνηκε από την αρχή ότι θα ήταν άριστη. Αξιοποίησε όλο το συγγενικό δυναμικό πρώτου, δεύτερου και τρίτου βαθμού για τα κυβερνητικά γραφεία, ταυτόχρονα όλο το φιλικό περιβάλλον των ίδιων, αλλά και των συγγενών τους, καθώς και δεν παρέλειψε τον φίλο του φίλου, τον κουμπάρο, την κουμπαρά, τον γκόμενο, την γκόμενα και τον φούρναρη της γειτονιάς. Ο ένας υπουργός μοίραζε στα υπουργικά γραφεία των συναδέλφων του την μάνα, την σύζυγο, την κόρη και τον γιο του, τον αδελφό, την αδελφή του και το ίδιο έκαναν όλοι τους.

Έτσι επάξια ο καθένας από τους Υπουργούς, τους Γραμματείς, τους Προέδρους οργανισμών μπορεί να επαίρεται, ότι «προστάτευσε» και φρόντισε δεόντως σε μια ακτίνα χιλιομέτρων ότι κινούνταν και βάδιζε στα δύο. Κριτήριο “οι δικοί μας άνθρωποι” και όχι η καταλληλότητα, η ειδικότητα, τα προσόντα. Όλοι χωράνε και όλοι μας κάνουν, εάν  μας στηρίζουν, τα άλλα είναι περιττά. Που θα χρειαστούν άλλωστε τα προσόντα;  Κουμάντο να κάνουμε, τον έλεγχο να έχουμε, αυτά τα δύο δεν απαιτούν επιστημονικές μεθόδους, κάθε άλλο μάλιστα.

Οι ιστορίες καθημερινής τρέλας και διορισμών πολλές και ο συνδυασμός τους αναπόφευκτος. Ο Καρανίκας, φίλος του πρωθυπουργού παιδιόθεν από σερβιτόρος αναβαθμίστηκε σε σύμβουλο στρατηγικού σχεδιασμού!  Μετά από λίγο διορίστηκε και η αδελφή του στον ΟΛΠ. Ο ράπερ Γραμματέας Νεολαίας  Ιάσονας Σχινάς εκτός από την μάνα  και τον αδελφό του βόλεψε στο Δημόσιο και τον φίλο του (και) αρθρογράφο της ΑΥΓΗΣ Θάνο Παπάζογλου. Η κ. Αχτσιόγλου γρήγορα και με άνεση αναβαθμίστηκε από μέλος της ομάδας εργασίας του κ. Κατρούγκαλου σε υπουργό εργασίας παραλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο από τον πρώην προϊστάμενο και σύντροφό της, η κ. Νοτοπούλου από ηθοποιός ορίστηκε αναπληρωτής πρωθυπουργού στο γραφείο Θεσσαλονίκης. Λίγο μετά ακολούθησε και ο διορισμός της αδελφής της. Ξεδιαντροπιά όλα τα παραπάνω; Ζήτημα οπτικής τα της ηθικής! Η αριστερά είχε πάντα το λεγόμενο “ηθικό πλεονέκτημα”, κάτι σαν πιστοποιητικό ληξιαρχικής πράξης. Αρκεί να έλεγες ότι ήσουν αριστερός και θα σε συνόδευαν εκτιμήσεις του τύπου καλός άνθρωπος, ηθικός, δίκαιος και καλλιεργημένος.

Τελευταία, ο Σύριζα έχει αποδυθεί σε ένα σαφάρι για να διορίσει/βολέψει, όσο γίνεται μεγαλύτερες ομάδες ατόμων, που θα τον  ανταμείψουν στις επερχόμενες εκλογές. Η συνήθης τακτική των “ανταποδοτικών τελών”, της δια ψήφου ανταπόδοσης ευγνωμοσύνης για τον διορισμό κάποιου, που θέριεψε το δημόσιο και στο παρελθόν, που αυγάτισε τους δημοσίους υπαλλήλους, που οδήγησε στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό την χώρα και που ακολουθείται πιστά σαν αναλλοίωτη συνταγή και κατά κόρον από την παρούσα κυβέρνηση μέσα σε ένα άκρως κρίσιμο οικονομικό περιβάλλον. Εκτός της αρχικής μαγιάς,  που ο Σύριζα δημιούργησε με  τις εκατοντάδες  ατόμων που προσέλαβε στην ΕΡΤ, -αλήθεια ποιος είναι άραγε ο πραγματικός αριθμός τους σήμερα-,  ακολούθησαν αθρόες προσλήψεις μετακλητών, επαναπροσλήψεις καθαριστριών, που σύντομα μετακόμισαν σε γραφεία, προσλήψεις  στην κρατική εταιρεία Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. (που προέκυψε από τη συγχώνευση τριών κρατικών εταιρειών με ομοειδές αντικείμενο), στην οποία αντί να μειώσει τα έξοδα και το προσωπικό, την επανέφερε στην πρότερη κατάσταση, αυξάνοντας στα κρυφά το προσωπικό της κατά 70%. Με την συναίνεση στο χοντρό ρουσφέτι  ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗ.ΣΥ (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) και ΚΚΕ!!

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Σπίρτζης συνδράμει  κι αυτός όσο μπορεί στο ξεχαρβάλωμα, διότι μετά το φιάσκο της τράπεζας Αττικής, όπου με σκανδαλοχειρισμούς του η τράπεζα έχασε 800 εκατ. ευρώ και το ταμείο των Μηχανικών ως μέτοχος κλαίει τα αποθεματικά του, έκανε το θαύμα του και στην ΤΡΕΝΟΣΕ! Η παλιά διοίκηση των Σαμαροβενιζέλων/γερμανοτσολιάδων δια του κ. Ζηλιασκόπουλου, που όρισαν διοικητή και έκανε χρηστή διαχείριση, επανέφερε την εταιρεία από το αρνητικό πρόσημο και τα χρέη σε θετικό. Ο κ. Σπίρτζης δια του νέου διοικητή κ. Τσαλίδη, – διότι βιάστηκε να αλλάξει τον επιτυχόντα και να διορίσει δικό του, έκανε το αντίστροφο από το θετικό πρόσημο το γύρισε στα αρνητικό, εφόσον αύξησε τους διοικητικούς  υπαλλήλους- λέγε με κομματικό στρατό-  και παρέλειψε την συντήρηση για να μείνουν με τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα στάσιμες στις ράγες 4 αμαξοστοιχίες!!  Η ταλαιπωρία και η δοκιμασία των επιβαινόντων ανείπωτη!!

Κι ερχόμαστε σε δημοσιευμένα στοιχεία της  ΕΛ.ΣΤΑΤ. και γι αυτό αδιαμφισβήτητα : Μεταξύ Οκτωβρίου 2015 και Οκτωβρίου 2016, προσλήφθηκαν 27.700 άτομα με ετήσιο κόστος που ξεπερνά τα 150 εκατομμύρια!!!

Αντιλαμβάνεται κανείς, ότι όσο αντέξουν, θα κρατήσει το πανηγύρι των προσλήψεων. Πολύ πρόσφατα αποκαλύφθηκαν διορισμοί χιλιάδων στην Τ.Α. με καθήκοντα εργασίας στα  hotspots, οι ίδιοι όμως παραμένουν άφαντοι στους τόπους ευθύνης τους, διορίζονται   αποθηκάριοι σε αποθήκες που δεν υπάρχουν και πάει λέγοντας. Σαν να έχουν δώσει το σύνθημα «ελάτε τώρα που γυρίζει»!! Ο σκοπός είναι ιερός, διότι «μειώνεται η ανεργία!» Κατά βάση γίνεται μετακύλιση πόρων από τον ιδιωτικό στον δημόσιο φορέα, που είναι ο αγαπημένος τομέας των φιλοκρατιστών, που τυχαίνει να συμπίπτει και να εκφράζεται από την χειρότερη εκδοχή της Αριστεράς, τον ΣΥΡΙΖΑ.

** «Ψυχολόγος, Πρόεδρος Ιδρύματος Πολιτισμού & Εκπ/σης «Ανδρέας Λεντάκης»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.