Από γκάφα σε γκάφα ο υπουργός Οικονομικών

Γράφει ο Αγκιτάτορας,

Ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Παπαδημητρίου εξελίσσεται σε νέο πουλέν της κυβερνητικής γκάφας και της γραφικότητας που υποκρύπτει η επιτηδευμένη σοβαροφάνεια. Μας λείπουν ο Φίλης, ο Κατρούγκαλος, ο Πελεγρίνης και πολλοί άλλοι από το προηγούμενο σχήμα αλλά φαίνεται ότι τελικά έχουν αφήσει πανάξιους αντικαταστάτες.

Ξεκίνησε την καριέρα του στις… “επιτυχημένες” δηλώσεις με την αναφορά τους συντελεστές φορολόγησης που το αυξημένο ύψος δεν αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για τις επενδύσεις. Προφανώς οι επενδυτές συνεκτιμούν μια σειρά από παράγοντες όπως η πολιτική και οικονομική σταθερότητα, η ευκολία των διαδικασιών, οι υποδομές ή η τεχνολογική εξέλιξη μιας χώρας αλλά επειδή έχουμε μακρύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε ακόμη για να φτάσουμε σε υψηλό υπόλοιπο σε όλα τα υπόλοιπα είναι κακής ποιότητας χιούμορ να πιστεύεις ότι με επιπλέον φορολογικό κι ασφαλιστικό βάρος θα έχεις ελπίδα να πρροσελκύσεις μαζικά επενδύσεις.

Αμέσως μετά πέρασε στην ξεκάθαρη δήλωση για το ύψος του αφορολόγητου που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση. Προσπάθησε να το μαζέψει μετά με τις συνήθεις δικαιολογίες για κακή διατύπωση αλλά ο νέος “αντικαπιταλιστής” υπουργός κατάφερε να μας αποκαλύψει ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι διατεθειμένοι να παραχωρήσει οτιδήποτε για να διατηρηθεί έστω και μια μέρα παραπάνω στην εξουσία.

Και έκλεισε το ρεπερτόριο του με την αμίμητη επιστημονμικοφανή ανάλυση για το πως λειτουργούν οι πολλαπλασιαστές περικοπής κρατικών δαπανών και φορολογικών βαρών σε σχέση με την ανάπτυξη. Στηρίχτηκε στον αρχικό πολλαπλασιαστή του πρώτου μνημονίου, – που ήταν αποτέλεσμα του λάθος μίγματος πολιτικής, των υπεραισιόδοξων προβλέψεων του ΔΝΤ και της δική μας μεταρρυθμιστικής αντίσταση – , για να βγάλει το συμπέρασμα ότι ο περιορισμός του κράτους επιβαρύνει την ανάπτυξη περισσότερο από ότι την βοηθά η μείωση των φόρων.

Ξέχασε βέβαια ότι αυτός ο συντελεστής μεταβλήθηκε μετά το 2012 κι επί κυβέρνησης Σαμαρά σε κάτω από 1, όπως εσκεμμένα απέφυγε κάθε αναφορά στην πασίγνωστη πλέον καμπύλη Laffer που έχει αποδείξει ότι φορολόγηση που ξεπερνά το 40% μειώνει εκθετικά τα κρατικά έσοδα.

Θα περάσουμε ωραία με τα φρέσκα μπουμπούκια της… δεύτερης φοράς αριστερά. Μπορεί η ιδιωτική οικονομία να δεινοπαθήσει αλλά δεν θα μας λείψει το γέλιο. Πικρό, αλλά γέλιο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.