Αναδιφώντας εμπεδώνουμε το πισωγύρισμα των συριζανελιτών!

Γράφει η Ελένη Παπουτσή, Εκπαιδευτικός, Πολιτισμολόγος (Ευρωπαϊκού Πολιτισμού)

Χιλιοπαιγμένες ταινίες στα ίδια χώματα της Ευρώπης με παρόμοια ανθρώπινη ψυχολογία στο διάβα των χιλιετιών, αλλά με διαφορετικές συντεταγμένες. Παρατηρήστε όπου υπάρχει αστεράκι τις ομοιότητες με το παρελθόν, που μας οδηγούν σκόπιμα οι σημερινοί κυβερνώντες.

Πρώιμος Μεσαίωνας, 8-10π.Χ.αιώνας.
Παρά τις βαρβαρικές επιδρομές, και τις *αντιπαραθέσεις με το Ισλάμ, οι κοινωνίες της παλιάς δυτικής Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, είχαν τα εξής χαρακτηριστικά. Αγροτιά, κυριαρχεί ο θεσμός της δουλείας, το ρωμαϊκό παρελθόν, αλλά και τα φέουδα,(μεγάλα κομμάτια Γής), ενώ παρατηρείται δειλή εμφάνιση τεχνολογικής προόδου.

11-13ος αιώνας. Στο πολιτικό πεδίο, κυριαρχούν οι φεουδάρχες. (πλούσιοι γαιοκτήμονες). Στο κοινωνικό πεδίο ο τριμερής διαχωρισμός της κοινωνίας, σε πολεμιστές, ιερείς και εργαζόμενους. Η φεουδαλική αριστοκρατία λειτουργεί εις βάρος των πληθυσμών της υπαίθρου,*εισάγοντας σχέσεις υποτέλειας και εκμετάλλευσης.Επέρχεται σύγκρουση πόλης και φεουδαρχίας, που σηματοδοτεί την κρίση του φεουδαλισμού,και επανεμφανίζεται η μοναρχία.

13-14ος αιώνας Τεχνολογική στασιμότητα,* πάγωμα ανάπτυξης. Λιμοί και επιδημίες, *μείωση του ευρωπαϊκού πληθυσμού , *οικονομική κατάρρευση. Αναδύεται και εδραιώνεται ο αγροτικός κατασκευαστικός τομέας που αποτελεί τη βάση για τις καπιταλιστικές δραστηριότητες.

14-15ος αιώνας. Η Ευρώπη της κρίσης και της Αναγέννησης. *Δημογραφική συρρίκνωση. Επιδημίες Μαύρου θανάτου. Σύγκρουση αγροτικών και αστικών πληθυσμών. *Οι αστικές κοινότητες και οι πλούσιες ολιγαρχίες ήρθαν αντιμέτωπες με το φαινόμενο της φτώχειας.* Το γεγονός αυτό, αλλά και οικονομικοί σχεδιασμοί, οδήγησαν σε επαναπροσέγγιση του φαινομένου της φτώχειας.

16-17ος αιώνας. Ευρώπη πρωτίστως αγροτική. Η κοινωνικοποίηση του ατόμου ήταν το χωριό, ή η αστική κοινωνία. Ζωντανός ο φόβος του θανάτου από επιδημίες, Η ίδια η κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη με πολλαπλασιασμό των αγορών, προσέφερε ασυνείδητες λύσεις στο μέγα πρόβλημα της ανθρώπινης επιβίωσης.* Οι ανταγωνισμοί στη κοινωνία δημιούργησαν ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό. *Οι πληβείοι(φτωχοί) υποβαθμίστηκαν περισσότερο. Οι ιστορικοί εδώ αντιμετωπίζουν την αποκοπή της ανατολικής Ευρώπης από την ιστορική πραγματικότητα που ταυτίστηκε με τη Δύση.

*Οι ευρωπαϊκές οικονομίες δοκιμάστηκαν από μια οξεία πληθωριστική κρίση η οποία έπληττε κυρίως τα ασθενέστερα στρώματα. Σε πόλη και ύπαιθρο, προκάλεσε παράλληλα ανεπάρκεια των κρατικών εσόδων.** Η δραματική υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου συνοδεύτηκε από φορολογικές επιβαρύνσεις. Ο 16ος και 17 ος αιώνας χαρακτηρίστηκαν από πρωτοφανείς λαϊκές εξεγέρσεις στην ύπαιθρο και στις λαϊκές κοινωνίες.

**Η οικονομική κρίση, οι πόλεμοι, η φορολογία επιβάρυνε τις ήδη τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στις ευρωπαϊκές αριστοκρατίες και τα υποτελή στρώματα. Στις ανακατατάξεις άνοιξε ο δρόμος για την απολυταρχική μοναρχία.

Μέσα του 17ου αιώνα. **Η ευρωπαϊκή ήπειρος κλονίστηκε από μια σειρά κρίσεων, οικονομικών και κοινωνικών, οι οποίες προκάλεσαν έντονες πολιτικές ανακατατάξεις. Οι πολλές αυτές κρίσεις προσέδωσαν στη περίοδο το χαρακτήρα μια γενικής κρίσης.

Παραμονές Γαλλικής επανάστασης (1789) 18ος αιώνας. Οι ανταγωνισμοί στο εσωτερικό της ευρωπαϊκής αριστοκρατίας, και των κρατικών αξιωμάτων, δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό.

Ο 18 ος αιώνας ήταν η περίοδος των κοσμογονικών αλλαγών. Η διάνοιξη νέων δρόμων, επέτρεψε το άνοιγμα της ευρωπαϊκής παραγωγής σε μια παγκόσμια αγορά.

18-19ος αιώνας. Εδραίωση του καπιταλισμού, ή οποία δεν αποτέλεσε χωρίς
σκαμπανεβάσματα διαδικασία .

Στην αυγή του 20ου, μια σειρά επαναστάσεων κοινωνικών, πολιτικών, διανοητικών, είχαν ανατρέψει τα παλαιά καθεστώτα της ολιγαρχίας.

Στο πρώτο μισό του 20 ου αιώνα οι ευρωπαϊκές κοινωνίες συγκλονίστηκαν από οικονομική και κοινωνική κρίση πρωτοφανούς κλίμακας, ενώ το ευρωπαϊκό δράμα κορυφώθηκε με τους δυο ολοκληρωτικούς πολέμους, που στοίχισαν τη ζωή σε 60 εκ. Ευρωπαίους.

///Ε. Burns. Ευρωπαϊκή Ιστορία (τόμ. Α τομ. Β) Παρατηρητής
Θεσσαλονίκη. –συμπληρωματική-SERGE BERSTEIN, PIERRE MILZA (Η ευρωπαϊκή
συμφωνία και η Ευρώπη των εθνών . Αλεξάνδρεια 1985. E.J.HOBSBAWM . Η
ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΝ 1789-1948. Αθήνα 1992.////

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.